Kategóriák
Egyéb

Hogyan olvass több könyvet 2021-ben

A sikeres emberekről elég elterjedt (és igaz!) közhely, hogy rengeteget olvasnak. Csak, hogy egy példát említsek, itt van Bill Gates, aki minden évszakban megosztja a kedvenc olvasmányait. A hasonló kaliberű üzleti-politikai vezetők nem ritkán évi 50-100 könyvet is elolvasnak.

Ezt összehasonlítva a nagy átlaggal, akik kb. 4-5 könyvet olvashatnak el évente. Így hosszútávon biztos lemaradásban lesznek azokkal szemben, akik időt és pénzt nem spórolva gondot fordítanak a saját képzésükre.

A probléma ott kezdődik, hogy ennyi ideje nem mindenkinek van. Így vagy gyorsabban kell olvasnod, hogy elérd ezt a mennyiséget vagy jobban kell kihasználnod a jelenlegi idődet.

És itt jönnek képbe a hangoskönyvek, esetünkben pedig az…

Audible

Mit is kell tudni az Audible-ről? Az Amazon 2008-ban vásárolta fel és habár van egy-két versenytársa, a hangoskönyv világban piacvezetőnek számít. Viszont sokkal fontosabb a szempontunkból, hogy könyvválaszték és felhasználói élmény szempontjából is toppon van. Emellett, pár trükkel egész olcsón is meg lehet úszni az előfizetést.

Én nagyjából 3 éve használom rendszeresen és nemrég léptem át az 500 órányi hangoskönyv hallgatási küszöböt. Ehhez volt, hogy csak napi 15-20 percet hallgattam, viszont ez hosszútávon összeadódik. Ezért is ajánlom ez a módját a “könyvolvasásnak” ha idő szűkében vagy.

Audible statisztika
Az elmúlt 3 év termése, amibe kb. 500 órányi könyv meghallgatása fért bele.

Hatékonyan lehet könyveket hallgatni közlekedés, sorban állás, edzés vagy éppen reggeli készítés közben, így jobban tudod hasznosítani a nem produktív időszakaidat. Engem ezért sem bosszant már egy ideje, ha reptéren, dugóban vagy éppen a Tescóban várakozni kell, mert ha szeretném, akkor hasznosan is el tudom ütni az időt.

Hogyan is néz ki ez az egész?

Az egy hónapos próbaidőszak ingyenes, utána az alap opció az Arany tagság, ez havi kb. 4500 Ft-ba kerül (dollár árfolyamtól függően) és 1 kreditet kapsz érte, amit bármelyik hangoskönyvre el tudsz költeni (némelyiknek amúgy a retail ára 15-20000 Ft lenne).

Az app mindent mér: mennyi időt töltesz olvasással, melyik napszakban használod az appot, miket hallgatsz (fiction vagy non-fiction). Ilyen szempontból hasonlít a Spotifyhoz.

Nekem kifejezetten tetszik benne a játékosított rész, ugyanis különböző eredményekért jelvényeket kaphatsz pl. ha meghallgattál egy 20 óránál hosszabb könyvet, vagy egy héten keresztül minden nap hallgattál könyvet.

Audible jelvények
A különböző jelvények, amiket gyűjthetsz.

Néhány tipp

Akármennyire is jó dolog a hangoskönyv hallgatás, azért a költségekről sem szabad elfelejtkezni. Az első évben, amikor elkezdtem használni 150.000 Ft-ot költöttem el könyvekre. A tudásért persze nem sajnálom, de ha ezt minimális időbefektetéssel lehet optimalizálni, akkor miért ne tennénk meg.

  1. Érdemesebb hosszabb könyveket venni pl. 20 órásat a 6 órással szemben, mert az utóbbi gyorsan el tud fogyni.
  2. A megvásárolt könyveket 1 éven belül korlátlanul visszaválthatod (account details/purchase history), így kvázi könyvtárként tudod használni.
  3. Ha sok olvasatlan könyv összegyűlik, akkor évente max. 3 hónapra tudod szüneteltetni a tagságod és nem kell fizetned a tagdíjat (a legtöbb előnyt ugyanúgy megtarthatod, pl. kredit vásárlás, kedvezményes könyv árak).
  4. Ha a havi 1 kredit soknak tűnik, akkor van az Ezüst tagság, amit csak az ügyfélmegtartás keretén belül reklámoznak (amikor lemondanád az előfizetésed), ezért 1 kreditet kapsz kéthavonta.
  5. A fentebbi lehetőség nem mindig elérhető, van hogy éves előfizetést kínálnak helyette: $100-ért, 12 kredit. Így egy hónap ára majdnem feleannyira jönne ki (2500 Ft), mint általában.
  6. Könyvet készpénzért nem érdemes venni, olcsóbb ha kreditet veszel és azt beváltod könyvre.
  7. Ha törlöd az előfizetésed, a könyveid és statisztikáid ugyanúgy megmaradnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük