Kategóriák
Egyéb

Független gondolkodás

12 dühös ember
Egy ember szavaz arra, hogy a vádlott nem bűnös, a többiek mind ellene vannak – jelenet a 12 dühös ember című filmből.

Az elmúlt pár hónapban belefutottam néhány anyagba, amelyek elég jól körüljárják az önálló gondolkodás, csoport dinamika és csoport nyomás témakörét. Ezek igen hasznosak lehetnek, ha más úton jársz, mint a többség.

12 dühös ember

Lehet jó, egy 1957-es fekete-fehér film, ami végig egyetlen szobában játszódik? A válasz egyértelműen igen és nemcsak szerintem, hiszen az IMDb ranglistáján az ötödik helyet foglalja el.

A film arról szól, hogy az esküdtszék elvonul, hogy eldöntsék a vádlott bűnös-e, ezáltal halálra ítélve egy fiatal fiút. Legalábbis erről szól a felszínen. A 12 emberből csak egy ember áll ellen a csoportnak és mondja azt, hogy érdemes lenne legalább megbeszélni az esetet, mielőtt kimondják az ítéletet.

Mit tanulhatsz belőle: hogyan állj ki az igazad mellett, állj ellen a csoportnyomásnak, és győzd meg a többieket az igazadról.

George Orwell: 1984

A ‘Nagy Testvér’ , a mindent látó totális állam vezetője, mint fogalom, ebben a könyvben született meg.

Láthatod benne, hogy milyen veszélyes az egyénnek, ha mást gondol, mint a többség (a könyvben ezt “gondolatbűnnek” hívják). Szó van még benne, a mindent átható kormányzati megfigyelésről (a teleképek mindent látnak), propagandáról és az egyéniségek elnyomásáról a tömegek kedvéért. Napjainkban is ugyanolyan releváns, mint a 40-es években, amikor a könyv készült.

Asch-féle konformitás kísérlet

A legtöbben hajlandóak voltak egy láthatóan kisebb vonalra rámondani, hogy az a legnagyobb, ha a csoportban előttük mindenki azt mondta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük