Kategóriák
Egyéb

4 Tipp a Személyes Pénzügyeid Megreformálására

Személyes pénzügy - Ben Franklin

A személyes pénzügyek a fontos, de unalmas (lehet csak számomra) témakörbe tartoznak. A személyes pénzügyeidben a bevétel növelése a legfontosabb, ugyanakkor néha-néha érdemes időt szánnod a pénzügyi rendszereid optimalizálására is. Attól, hogy ingyenes folyószámlát választasz és odafigyelsz az inflációra, nem fogsz meggazdagodni – viszont miért fizess prémiumot valamiért, amit ingyen is megkaphatsz?

Ez egy olyan munka, amit egyszer kell elvégezned és utána folyamatosan érted dolgozik a rendszer. Én tavaly jutottam el odáig, hogy tudatosabban választottam meg, hogy hol bankolok és milyen pénzügyi termékeket használok. Ezeket fogom részletezni lejjebb, hogy én hogy választottam.

A legnagyobb probléma, ezzel a témakörrel kapcsolatban, hogy az emberek elismerik, hogy ez egy fontos téma és egyet is értenek a lépésekkel… végül aztán nem csinálnak semmit, mert az a legkényelmesebb.

A bankod sokféle pénzügyi terméket kínál, viszont ez nem azt jelenti, hogy mindegyik eseteben ez a legjobb választás. Illetve, az sem biztos, hogy a céljaidra a jelenlegi bankod a legjobb választás! Sok ember nem lép, a bankhűség miatt, amit a bankok szépen ki is használnak.

Ha a pénzed csak a folyószámládon ül, egy random banknál, ahova 10 évvel ezelőtt beléptél, akkor az alábbi lépések neked is jól fognak jönni.

1, Megfelelő folyószámla

Érdemes átnézned, hogy mennyibe kerül havonta a folyószámlád. Nekem az volt az utolsó csepp az előző bankomnál (a sok más probléma mellett), amikor se szó se beszéd elkezdtek felszámolni havi 390 Ft-ot ügyfélkapcsolattartási díjként.

Így én elsősorban, ingyenes számlavezetést kerestem, alacsony utalási díjakkal. Erre a célra a Gránit Bank Bajnok csomagját választottam, ami az említett két szempontnak tökéletesen megfelelt. Ehhez még hozzájön, hogy remek költségelemző applikációjuk is van. Szóval, ha még mindig Koinba viszed fel a költségeidet manuálisan, akkor érdemes lenne elgondolkodnod egy olyan bankon, ami már kínál erre külön alkalmazást. Mivel mindenkinek mások az igényei, a döntésben az MNB bankszámla választó programja tud segíteni. Itt be tudod ütni a kívánt paramétereket és kidobja a számodra legolcsóbb választást.

2, Megtakarítási számla

Az MNB-nek erre szintén van egy összehasonlító programja. Én ebben az esetben maradtam a Gránit Banknál, ahol 100 Ft-ért kínálnak megtakarítási számlát. Az összehasonlításom alapján valószínűleg a Cetelemnek van a legjobb ajánlata (1%-os kamat, ingyenes kiutalással), de nekem nem érte meg a vesződést.

3, Állampapír – 1 éves megtakarítás

A legtöbb pénzügyi guru azt mondja, hogy 6 havi megélhetésed mindenképpen legyen félretéve, mert ki tudja mit hoz az élet. Ez egyéni preferencia, én egy éves megélhetést raktam félre. Tehát ezt a pénzt szeretném biztonságban tudni és lehetőleg megvédeni az inflációtól, ezért esett a választásom az Állampapírra. A költségekre itt is érdemes figyelni, úgyhogy ha Állampapíron gondolkodsz, akkor a Magyar Államkincstárnál tudsz nyitni ingyenes értékpapírszámlát. A biztonság és inflációvédelem mellett, nekem fontos érték a likviditás is, ezért választottam a MÁP+-t, amit bármikor vissza lehet váltani és szinte semmilyen többletköltséged keletkezik. Ha minden Ft-ot optimalizálni akarsz, akkor valószínűleg a PMÁP a jobb választás számodra.

4, Nyugdíj megtakarítás

Ezen lehet vitatkozni, hogy kell-e és ha igen akkor az állami formátumot használd vagy fektess be a saját szakálladra amerikai ETF-ekbe. Az előbbinek három típusa létezik: a nyugdíjbiztosítás, az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ). Az nyugdíjbiztosításról legyen elég annyi, hogy masszívan nem éri meg, tehát ezt ki is pipáltuk (amúgy amihez ügynökök kellenek, hogy eladják, az már alapból rossz előjel). A NYESZ már sokkal hasznosabb, viszont kell hozzá valamennyi előképzettség, mert itt te fekteted be aktívan a pénzedet.

Így érkeztünk el az önkéntes nyugdíjpénztárhoz, amit speciel én választottam. Az MNB-nek természetesen erre is van alkalmazása – elég cool arcok nem? Az alkalmazásban a nyugdíjpénztárak különböző portfólióinak TKM-jeit (vagyis: Teljes Költség Mutató) tudod összehasonlítani. Annyit érdemes tudnod, hogy nem a múltbeli hozamok alapján érdemes választanod, mert az nem befolyásolja, hogy a jövőben, hogy fog teljesíteni a portfólió. Érdemes, egyrészt életkor szerint belőni a részvény-kötvény arányt, másrészt a legkisebb költségű konstrukciót választani. 1%-kal drágább nyugdíjpénztár el tudja venni hosszútávon a portfóliód 30%-át.

Más pénzügyi termékről nem írok, mert nekem sincsen más. Hitelkártyán gondolkozom még, amiről a céges költést intézném. Ennek lakossági szempontból is vannak jó opciói, de még mindig határeset, hogy azért az évi 40-60.000 Ft-ért megéri-e szenvedni vele. Az MNB itt is a barátod, van kalkulátoruk a hitelkártyák (és egyéb hiteltermékek) összehasonlítására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük